Over ons

Nieuwbouwwijk Het Hogekwartier
Nieuwbouwwijk Het Hogekwartier

Medio 2013 heeft Woningcorporatie De Alliantie Amersfoort enkele actieve wijkbewoners de mogelijkheid geboden om het pand en erf van voormalige bloembinderij Frans Bartels, te gebruiken als tijdelijke ontmoetingsplek voor oude en nieuwe bewoners van de wijk Liendert-Rustenburg en Schuilenburg i.v.m . de nieuwbouwwijk Het Hogekwartier. In de periode van 2 jaar daarna is een buurtinitiatief ontstaan dat een duidelijke visie, activiteiten en plannen ontwikkelde met groen en sociaal als uitgangspunten.

Het Huis van Bartels is een organisatie, bestaande uit een groep van samenwerkende vrijwilligers, die zich inzetten voor de bevordering van de sociale binding in de wijk Liendert-Rustenburg-Schuilenburg te Amersfoort en de natuur in de leefomgeving. Het wil een groen-sociaal-cultureel ontmoetingsplek zijn voor jong én oud om te praten, samen te werken, aan creatieve activiteiten mee te doen, te leren of gewoon om te genieten van de natuur.

GroendichterbijEind 2013 heeft Het Huis van Bartels zich ingeschrijven met een groene buurthuiskamer-project bij het Groen Dichterbij Fonds. Groen Dichterbij ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met een groen buurtproject. Zo worden straten en buurten in Nederland groener en gezelliger en de bewoners gezonder en gelukkiger. Groen Dichterbij is een platform van IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl & SME Advies en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
Dit projectplan is beloond met een provinciale nominatie en een geldbedrag van € 4500,- waarmee investeringen gedaan konden worden.

1e Sociaal Lintje van Amersfoort
1e Sociaal Lintje van Amersfoort

Met het organiseren van diverse activiteiten, evenementen en projecten willen we jong en oud met elkaar verbinden. Daarbij ontstaat een natuurlijke interactie tussen beiden en resulteert in een win-win situatie. We werken vanuit de overtuiging dat een groene ruimte inspirerend werkt en de gezondheid en het welzijn van mensen bevordert.

In januari 2015 is Het Huis van Bartels voor haar inzet voor de wijk onderscheiden met het 1e Sociale Lintje van Amersfoort.

 

Nominatie KMPEind 2014 heeft Het Huis van Bartels zich ingeschreven voor de Kern met Pit Editie 2015 wedstrijd. Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Via de wedstrijd Kern met Pit worden bewonersgroepen/buurtorganisaties uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren.In januari 2015 vond de provinciale selectie plaats. Daarbij sleepte Het Huis van Bartels de provinciale 2e Prijs voor Kern met Pit 2015 binnen.
Voor meer informatie over het project waarmee we ons hebben ingeschreven zie Kern met Pit 2015

PlukprijsBegin 2015 heeft Het Huis van Bartels een projectplan ingediend in het kader van de Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs 2015. Vroege Vogels en de 12 Natuur- en Milieufederaties loven de Pluk van de Petteflet Natuurprijs 2015 uit voor het beste idee om de natuur en het landschap in Nederland te verfraaien. De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.
Met haar inzending is Het Huis van Bartels onderscheiden met een eervolle vermelding voor de Utrechtse provinciale prijs.

DUURZAMEDINSDAG03605_webOp 27 augustus werd bekend gemaakt dat Het Huis van Bartels is genomineerd voor de Duurzame Dinsdag prijs 2015. Duurzame Dinsdag heeft als doel om naast het stimuleren van duurzame initiatieven uit de samenleving ook aandacht te vragen bij het Kabinet voor duurzaamheid. Op dinsdag 1 september 2015 werd voor de 17e keer Duurzame Dinsdag gehouden. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) nam, als vertegenwoordiger van het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst. In de koffer zaten meer dan 250 duurzame ideeën uit de samenleving. De jury van Duurzame Dinsdag reikte prijzen uit voor de meest innovatieve voorstellen ter bevordering van een duurzaam Nederland.

 

Nominatie HVB Gouden ZwaluwIn mei 2017 heeft de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) de Stichting Het Huis van Bartels genomineerd voor de Gouden Zwaluw 2017. Sinds 2011 reikt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap de prijs De Gouden Zwaluw uit aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt om de natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen. Elk jaar worden drie projecten met deze prijs beloond. Projecten die uitnodigen om het concept uit te breiden en elders toe te passen, projecten die zodoende een icoonuitstraling behalen.

_